Spannende scènes in musical ‘De Avonturenreis’ van de Bibaboerderij

Foto: Coen van der Hoeve
Ze heten Boer Bart en Bibi de Boerin en samen met hun Vivavriendjes zijn ze elke dag te zien in de kinderserie de Bibaboerderij op de televisiezender Telekids. Een televisieprogramma waar jonge kijkertjes op een speelse manier het leven op de boerderij leren kennen. Voor het eerst is er een Bibaboerderij musical: ‘De Avonturenreis’ . Martijn Hullegie is de regisseur.

Wat is zo leuk aan de Bibaboerderij? Hullegie: ,,Het is een eenvoudige wereld die veel lijkt op de kinderserie de Teletubbies. Belangrijk is dat de kijker mee kan leven met de personages. Ik doe dat met de stilering van de bewegingen en door focus te geven aan de actie van de acteur. Ik zeg wel eens tegen de mensen waar ik mee werk: “Stanislavski (bedenker van method acting red.) maakt meer kapot dan je liefs is." Beter het acteren wat Charlie Chaplin deed of de Comedia dell' arte, dus minder met gezichtsmimiek.”

Is er veel verschil tussen de theatershow en de televisieserie? ,,Op televisie is de spanningsboog kort: zo’n 15 minuten. Bij de theatervoorstelling is de spanningsboog groot: 65 minuten. In de voorstelling krijgen Kieke en Biba de opdracht om een lunchpakketje te brengen naar de Vivavogelverschrikker die op de akker werkt. Ze beleven natuurlijk onderweg allerlei avonturen. Daarin zitten bekende liedjes en spannende scènes. Het is het gebruik maken van het al oude Janklaassen effect."

Bij de Bibaboerderij gaat het toch vooral om spelenderwijs bezig zijn met gezond eten? ,,Het ligt er niet dubbeldik bovenop. In de musical worden wel appels en gezonde broodjes gegeten en geen zakken chips. Voor kinderen van een jaar of vier is alles educatie. Ze maken nog geen scheiding tussen tellen en het eten van een boterham met pindakaas. Voor mij ligt de nadruk erop dat het ook leuk is om naar te kijken.”

In de televisieserie komt een biggetje voor in een rolstoel, speelt hij ook mee in de theaterversie ? ,,Ja, dit Didadiertje heeft een hele prominente plek. De makers kwamen met het idee dat je niet alleen de nadruk moet leggen op de handicap van een kind, want er is nog meer wat ze zijn. Hier is het biggetje heel sterk in taal en woorden.”

Waarom heb je een groot voorliefde voor kinderprogramma’s en dan met name animatie?
,,Het is een beetje God spelen en een wereld bedenken die nog niet bestaat. Hoe geef je vorm aan deze wereld en zijn karakters. Hoe praten ze en hoe bewegen ze; tot de gekste details. Dat is erg leuk om te doen.”

‘Bibaboerderij op avonturenreis’. Regie: Martijn Hullegie. Productie: Mark Vijn Theaterproducties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten