Niet Schieten zoekt echte mannen in Zeikwijven

Niet Schieten. Foto Jaap Reedijk.
Wist u dat vlak na de Tweede Wereldoorlog 95% van de vrouwen fulltime huisvrouw was? Dat je, wanneer je als vrouw bij de gemeente werkte, je ontslagen werd wanneer je ging trouwen? Dat waren andere tijden! Toen was het duidelijk wie het vlees in de keuken ging bakken. Nu is het allemaal anders. Mannen brengen niet meer alleen het geld binnen, mannen moeten kunnen wassen en strijken, mannen moeten zittend plassen, maar ook stoer zijn en hun ware gevoelens tonen.

Mannen zijn geen mannen meer. Mannen zijn in de war. Deze thematiek verveelt nooit en voor cabaretgroep Niet Schieten is het dan ook het onderwerp voor hun voorstelling ‘Mannen zijn Zeikwijven’. De drie heren (Erik Jobben, Maarten Hennis en Arend Edel) lieten zich inspireren door hun eigen privéleven, Griekse mythologie en komedies, en de travestietenfilm ‘The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert’.

In noodweer op weg naar een optreden in Oost-Groningen raken de mannen letterlijk en figuurlijk de weg kwijt. Een groot beeld van een jager met een speer op een sokkel wordt omvergereden. Een buitenaards orakel stuurt de drie heren op een ontdekkingsreis naar hun mannelijkheid. Ze worden impotent. ‘Mannen zijn zeikwijven’ heeft een prachtige sterke vorm. Er worden uitstapjes gemaakt met soms serieuze sketches, zonder dat dit de spanningsboog van de zoektocht verstoort. Een enkel liedje valt een beetje weg. Stellen in het publiek die al jaren met elkaar omgaan begrijpen de strijd tussen de seksen en de grappen als het beste.

Alle vormen van therapieën en teambilding worden op de hak genomen. Herkenning, erkenning, expressie en loslaten zullen hun potentieprobleem oplossen. Hierin sparen ze elkaar niet. Arend is te dik en loopt zijn lul achterna, Erik wordt afgezeken door zijn vrouw en kinderen en Maarten cijfert zich helemaal weg door zijn vrouw altijd als eerste klaar te laten komen. Creatief lopen werkelijkheden van de personages en het privéleven van de drie heren in elkaar over. De pornografische beschrijvingen van intieme seks zijn niet tenenkrommend, maar blijven nog leuk.

Het is duidelijk geworden: mannen moeten voor zichzelf opkomen en ze mogen best aan seks denken. Door het onderzoeken van hun vrouwelijke kant weten de mannen hun mannelijkheid, in een superkomische travestietenact, terug te vinden. Onder hun jurkjes zijn het weer echte mannen geworden.

'Mannen zijn Zeikwijven' door Niet Schieten. Bijgewoond: 8 februari 2011 De Vorstin Hilversum. www.nietschieten.nl

Dit artikel is eerder verschenen in de Gooi- en Eemlander

1 opmerking: