Absurdisme en het onvermogen om te communiceren bij Theatergroep Oeloek


Oeloek. Foto: Eline Greveling
In 2010 bereikte Theatergroep Oeloek met hun voorstelling ‘Oeloek, de nacht van de nasmaak’ de finale op het Cameretten-festival. Oeloek, dat bestaat uit Kevin Jolly, David Meijer, Jantijn Prins en Carlijn van Rij, noemde de jury: ‘Beeldend absurd met een programma met geestige dialogen die strak zijn uitgevoerd en die geen woord teveel bevatten’. ‘Oeloek, de nacht van de nasmaak’ zal zaterdag in Theater Achterom te zien zijn en gaat voornamelijk over het onvermogen om te communiceren.


Waarom hebben jullie gekozen voor dit thema? Met alle mogelijkheden van de nieuwe media wordt er toch juist veel beter gecommuniceerd?

Jantijn Prins: “Communiceren is een breed begrip. Het is het onvermogen van mensen om hun eigen leven in de hand te houden. In deze voorstelling gaat het meer over tragische figuren die met één been in de realiteit staan. We schuiven tussen dramatiek en hilariteit. Carlijn heeft een soloscène van een vrouw die dronken uit een vaatwasser kruipt. Ze belt haar man scheldend op waar hij blijft voor de verjaardag van hun dochter. Ze speelt het zo goed dat de zaal muisstil is. Een scène die een gevoel geeft van plaatsvervangende schaamte.”

Oeloek kent elkaar van de opleiding Theaterkade in Amsterdam. Dit is een kleinkunstacademie waar studenten leren een voorstelling te maken en te spelen; zowel de creatieve als de uitvoerende kant. Voor alle voorstellingen heeft het gezelschap nauw samengewerkt met Martin van Waardenberg, bekend van het komische duo Waardenberg en de Jong. Prins over Van Waardenberg: “We leren heel veel van hem. Hij weet precies hoe het vak in elkaar zit. Zeker op het punt van absurdisme. Het luistert zo nauw; als je net iets te veel gas geeft dan is de grap weg. Dat hebben we in deze voorstelling met hem geoefend: niet heel erg absurd zitten spelen maar juist kleiner. Zo zijn het losse sketches geworden die associatief aan elkaar zijn verbonden.”

Jullie worden vergeleken met Monty Python .”Zij zijn maar één van onze invloeden, er zit onvermijdelijk Van Waardenberg en de Jong in. Los daarvan is ook de serie The Office één van onze grote voorbeelden. Zelf ben ik gek op Jiskefet en de cartoonserie The Simpsons. Ook elementen uit die series zitten er in. Carlijn heeft bijvoorbeeld niks met Monty Python dus zodra het een Monty Python kopie wordt dan zal dat nooit goed worden gevonden. We maken de voorstelling met z’n vieren en we moeten het wel met z’n allen goed vinden. Zo hebben we een eigen stijl ontwikkeld die een breed publiek ook leuk zal vinden.”

'Oeloek, de nacht van de nasmaak', door Theatergroep Oeloek. www.oeloek.nl

Dit artikel verscheen in 2011 in de Gooi- en Eemlander

Geen opmerkingen:

Een reactie posten