Grappige stress in Momenten van Geluk

Foto: Marieke Wijntjes
De vloer en de muren van restaurant Calvi zijn rood bekleed en gesitueerd in een tent. De werkelijke wind blaast de kleedjes van de tafels. Het publiek zit op een podium met een afdak. Perfect past dit beweeglijk weer bij het toneelstuk ‘Momenten van Geluk’ van Alan Ayckbourn, dat op locatie gespeeld wordt door Theatergroep Suburbia op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere. 

Moeder Laura (Henriette Tol) viert haar verjaardag in het restaurant waar ze al ruim dertig jaar komen. Moederlieveling en dromer Joost (Pepijn Schoneveld) heeft zijn nieuwe vriendin kapster Marina (Sarah Jonker) bij zich en hun zoon Willem (Titus Boonstra) is weer terug bij zijn vrouw Stefanie (Jessica Zeylmaker). Vader Gerard (Michiel Nooter) is blij omdat ze nu een happy familie vormen.

Maar schijn bedriegt want Laura denkt over gelukkig zijn heel iets anders. Haar kijk op haar kinderen en aanhang is alleen maar negatief. Voor deze liefdeloosheid geeft Ayckbourn ons een verklaring door in het verhaal te schakelen met tijd. We volgen de ene zoon in het verleden en de andere volgen we in de toekomst. Daartussen worden de gesprekken en ruzies tussen Laura en Gerard telkens stilgezet.

De speelruimte is en blijft het restaurant; eenvoudig en geniaal bedacht. Via de personages weet je waar ze in de tijd zitten. Helaas is het stuk teveel uitgesponnen, hoe leuk de teksten ook zijn, de scènes duren te lang. Actrice Tol speelde in de televisieserie ‘Bloedverwanten’ een moeder die de familie liefdevol bij elkaar wilde houden, in dit stuk echter mag ze het tegendeel bewijzen. Ook hier speelt ze nonchalant maar met een vanzelfsprekende haatdragendheid. Je bewondert haar valsheid.

Jonker is in de rol van ordinaire Marina hypernerveus en grappig maar onpeilbaar als het serieus moet zijn. De overige rollen zijn duidelijker ingevuld. Bij kleine dramatische momenten wordt er snel doorgespeeld. Suburbia wil ons laten zien dat de liefde tussen de stellen zakelijk is en de momenten van geluk maar spaarzaam. Hun gedrag is verklaarbaar geworden.

De ogenblikken van stress zijn het grappigst vooral bij Gerard wanneer Laura over haar slippertje vertelt, Gerard: “Niemand heeft jullie toch gezien? Wie weten het dan allemaal?” De verschillende oberrollen gespeeld door Wouter van Lierde zijn het aller-grappigst; ze vormen een klucht op zich.


Momenten van Geluk door Theatergroep Suburbia, op Stadslandgoed De Kemphaan, Almere. Bijgewoond: 16 juni. Nog te zien t/m 17 juli. Mogelijkheid tot theaterdiner. www.theatergroepsuburbia.nl

Eerder verschenen in de Gooi- en Eemlander op 18 juni 2010







Geen opmerkingen:

Een reactie posten