Visuele komedie in Silo8 met locatietheater expert Vis à Vis

Foto: www.visavis.nl
Theatergezelschap Vis à Vis bestaat 20 jaar en pakt uit met een bewerking van de Zwitserse voorstelling ‘Silo8’ van Karl’s Kühne Gassenschau . Artistiek leider Arjen Anker legt uit dat de voorstellingen van Karls gezelschap parallel liepen met die van Vis à Vis. “Zij hebben ook een vaste ploeg van vier personen die compromisloos van alles nastreven en die niks uit de weg gaan.”

‘Silo8’ speelt zich af in de toekomst waarin een geprivatiseerde dokter een methode heeft bedacht  om ouderen op de vrije zorgmarkt een  aangename oude dag te bezorgen door middel van memory delete. Negatieve dingen uit het verleden belemmeren namelijk het geluksgevoel. Het lukt de dokter echter niet om alles te  wissen en daarbij vergeet hij de levenslust van enkele bejaarden, wat leidt tot tegenactie en uiteindelijk de val van het instituut.

Anker: “We hadden ook al een scenario met ouderenzorg: wat zal er gebeuren als we ouder zijn? De pensioenen zijn verdwenen en de AOW is verdampt. Wordt de zorg aan de vrije markt overgelaten? We besloten toen ‘Silo8’ ook te gaan doen maar wel te bewerken; waar hier en daar een zwakke schakel zit, te verbeteren. Het is zeker geen kopie. We laten  er echt een Vis à Vis stijl op los. Een verschil met de Zwitserse ‘Silo8’ is dat het daar speelt met een echtpaar uit het Italiaanse deel van Zwitserland. Daarbij horen de nodige culturele referenties en er worden grappen over gemaakt. Bij ons is het een Surinaamse echtpaar.”

Tot 2000 zat Vis à Vis met succesvolle voorstellingen als ‘Topolino’ en ‘Picnic’ met de helft van hun speeltijd in het buitenland. Sinds drie jaar verblijven ze op het Muiderzand in Almere. In financieel opzicht is ‘Silo8’  hun grootste productie. Ze krijgen van diverse overheidsinstellingen subsidie en worden gesponsord door allerlei bedrijven. 50% van hun inkomsten moet uit de kaartverkoop komen. De meeste kosten zitten in de overdekte tribune, de hijskraan, geluid en licht, en onzichtbare voorzieningen als extra coulissen en, niet te vergeten, de veiligheid. Anker: “Als je een paar dagen slecht weer hebt dan lopen je inkomsten ook terug. We bestaan bij de gratie van het publiek en als dat niet komt dan hangen we. Een risico dat bepaalde gezelschappen niet aandurven. Elke voorstelling kan ook de laatste zijn. Toch is het elke keer gelukt.”

Een hijskraan met uitzicht op Huizen zal een droomboot hijsen. Twee hoge torens huisvesten het kantoor van de dokter en de stapels hoge containers zijn woningen waarin de ouderen netjes zijn opgeborgen. Het is het archetypische angstbeeld van de toekomst, maar een mooie kapstok voor grootse effecten om bepaalde herinneringen terug te laten komen. Anker: “Het Surinaamse echtpaar herinnert zich bijvoorbeeld een feest en je ziet dan een Surinaamse zangvereniging en een leuke drumband aan je voorbij trekken. Wij verwijzen naar de realiteit en leggen een spoor dat iedereen kan volgen. Wij noemen het visuele komedie. In je droom kun je een boot laten wegvliegen maar doe het maar eens in het echt! Een groot project kan pas slagen als je die fantasieën kunt materialiseren.“

Silo 8 door Vis à Vis. Speelde van 18 mei tot en met 27 juni 2011. Locatie: Muiderzand 1 in Almere (naast de Libelle Zomerweek) Eten en drinken: Surinaams restaurant ‘Faya Lobi’ www.silo8.nl

Eerder in de Gooi- en Eemlander gepubliceerd op 12 mei 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten