Plankeniers Anne Frank licht in drama

Foto: Boy Hazes
Otto Frank, de vader van Anne Frank, wilde het theaterstuk ‘Het Dagboek van Anne Frank’ zelf niet zien. Zijn vrouw en kinderen weer te zien herleven op toneel, dat was voor hem te pijnlijk. Het wereldberoemde levensverhaal van Anne die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdook in het Achterhuis zal altijd pijnlijk blijven. Je weet immers dat Anne, die al haar zielenroerselen aan je toevertrouwt, met haar zus Margot, haar moeder, de familie van Daan en tandarts Dussel gedeporteerd zullen worden en zullen sterven in concentratiekampen.


In de regie van Peter van Bokhorst speelt de Plankeniers ‘Het Dagboek van Anne Frank’ als een licht drama. De regisseur zette de twee joodse families als opponenten scherp tegenover elkaar. Meneer en mevrouw Frank, sterke en boeiende rollen van Guus Beijer en Jolly Richardson-Vlietstra, zijn beschaafd maar het echtpaar van Daan is ongeremder; altijd aan het kibbelen en elkaar afkatten. Vooral van Bokhorst speelt een meneer van Daan als een ordinaire vent die alleen maar kan roken, drinken en eten. In dramatische scènes is Bernadette Netze als mevrouw van Daan soms een hysterica, wat lachsalvo's oplevert en dit dramatische verhaal omvormt tot een tragikomedie. Het vraagt creativiteit om op een klein podium een decor na te bouwen met verschillende kamers. Het Achterhuisdecor oogt chaotisch maar het is mooi nagebouwd en pas in de mise-en-scène zie je hoe goed het werkt. Anne Frank op toneel is een blije enthousiaste meid die in ‘gevangenschap’ worstelt met gezag en haar ontluikende seksualiteit. Bij de Plankeniers staat Anne met haar grapjes, maar ook met haar uitlatingen over vrijheid en hoop, constant in het middelpunt. Het gevoel van angst dat ze elk moment ontdekt kunnen worden is te weinig voelbaar, dat komt pas later. Tessa Lamberts speelt deze zware rol fantastisch, al had zij wat mij betreft door wat aanwijzingen in haar enthousiasme getemperd mogen worden; het zou haar rol meer standvastig maken. Een mooie scène is als ze zelfgemaakt cadeautjes uitdeelt op het Chanoekafeest: onder welke omstandigheden dan ook, je moet blijven lachen en je hoop niet verliezen.

‘Het dagboek van Anne Frank’ door De Plankeniers oorspronkelijke tekst Francis Goodrich en Albert Hackett Regie: Peter van Bokhorst, tekstbijdrage Dick van den Heuvel Met o.a. Tessa Lamberts als Anne Frank. Verdere informatie: www.plankeniers.nl

Gezien: 4 april Plankenierstheater, Huizen

Eerder gepubliceerd in de Gooi- en Eemlander op 6 april 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten