Koefnoenhumor en gangsta-rap met duo Monica Da Silva Trio

Een Ivo Niehe look-a-like geprojecteerd op een scherm vertelt het publiek dat Monica Da Silva haar gelijknamige trio heeft verlaten. Haar begeleiders Tim Kamps en Arjen Lubach gaan verder als duo. Hun samenwerking lijkt gedoemd tot mislukken. In een voorstelling met onder andere supersnelle liedjes proberen ze te bewijzen dat ze het wel kunnen.

Door regressietherapie weten ze dat ze duizend jaar geleden al vrienden van elkaar waren; ze waren troubadours. Lubach trouwde toen de dochter van de koning en ging in zijn kasteel wonen. Kamps kwam bij hen wonen, maar dan in de vieze kelder. Tijdens de voorstelling heeft Lubach altijd een pauze nodig. Dit geeft Kamps de gelegenheid om hun succesverhaal te vertellen. De projectiebeelden die op de achtergrond zijn verhaal begeleiden tonen echter pijnlijk komisch het tegendeel.


Het Monica Da Silva Trio is humor van mannen onder elkaar. Het gaat weliswaar niet over voetbal, maar wel over vriendschap, het artiestenleven en meisjes versieren. Er is veel zelfspot maar niet zo veel dat het gĂȘnant wordt. De grappen volgen elkaar snel op, waarbij serieuze opzetjes soms genadeloos worden afgekapt met bijtende teksten. Lubach heeft voor het satirische tv-programma Koefnoen afgelopen jaar de Rapservice gemaakt waarin actuele thema’s in een collage van beelden en rapmuziek werden behandeld. Daarnaast had het droogkomische duo veel succes op het reizende theaterfestival De Parade in 2009 met hun rapnummer: ‘Philip Freriks ik ben je Bitch niet’. In hun avondvullende programma zitten ook rapliedjes; sommige met een Surinaams accent om het alsnog gangsta-rap te laten klinken.

Het is herkenbare Koefnoenhumor en muzikaal gezien is het knap gedaan, al mocht er van mij wel eens aan de rem getrokken worden in deze rappe treinreis van grappen. Typisch een mannending is het uitweiden over Super Mario, die eerst de redder van een prinses was en toen opeens een kartracer. Komisch, maar voor velen onbegrijpelijk. Dit zijn grappen die af en toe een tikkeltje absurdistisch zijn om cliché-humor tegen te gaan. Hilarisch is als het publiek bij hun acts betrokken wordt. Een topact is als ze gebruik maken van een soundmachine en met reacties uit het publiek gaan improviseren. Het idee is niet nieuw maar wordt zeker origineel gebracht.

Monica Da Silvio Trio met Arjen Lubach en Tim Kamps. Bijgewoond 25 maart 2011, Theater Achterom, Hilversum. www.monicadasilvatrio.nl

Artikel eerder verschenen in de Gooi-en Eemlander

Geen opmerkingen:

Een reactie posten