Bibione net een voldoende


Bibione net een voldoende
We wisten het van te voren maar de overgang van cultuurhistorisch VenetiĆ« naar badplaats Bibione was toch even slikken. Bibione kun je vergelijken met Spaanse toeristenplaatsen als Benidorm, Lloret de Mar, en sommige plaatsen op Gran Canaria. Er zijn wel verschillen met deze toeristenplaatsen: Bibone heeft geen authentieke kern, Hollanders kom je er niet tegen, en naast Duitsers komen er heel veel Oost-Europeanen als Polen, Hongaren en Roemenen.  Je hebt in deze badplaats naast flats met vakantieappartementen ook vele bungalowparken met een luxe uitstraling. Elk bungalowpark heeft een toegangspoort met een mooi hek en zwembad. De meeste horecagelegenheden zijn ingesteld op de Duitssprekende toerist: Kaffee mit Kuchen, Pizza, Spaghetti, und Eis. De stranden zijn schoon. Tegen betaling kan je een strandstoel met parasol huren. De zee heeft meestal geen hoge golven en zo nu en dan heb je een kwal die vlak langs je benen zwemt. Een irritante ergernis zijn de donkergekleurde strandverkopers die je zonnebrillen en badhanddoeken willen verkopen. De verkopers hebben geen vergunning en als je wat van ze koopt ben je zelfs strafbaar.
Residence GIrasoli

We hadden begin juli 2010 een zevenpersoons appartement gehuurd. Om de sleutel te krijgen moesten we naar het boekingsbureau.  In een wat rommelig kantoor werden we redelijk vriendelijk geholpen. Ze spreken er goed Duits, Engels, en natuurlijk Pools! Je moest honderd euro borg betalen en als je geen eindschoonmaak wilde, werd er na afloop van je vakantie 40 euro afgehaald.
Een informatiepakket van het park of de omgeving kreeg je niet. Er werd bijvoorbeeld op een onduidelijk kaartje getekend waar we moesten zijn (er stonden bijvoorbeeld nauwelijks straatnamen op) en kregen een velletje mee waarop in het Engels de regels van het park stonden en hoe je het huisje schoon moest achterlaten. Later in de week vroegen we waar een wasserette was. Wederom werd er wat aangekruist op een plattegrond maar later bleek dat die wasserettes er helemaal niet meer waren.
Ons huisje zag er in eerste instantie goed uit: redelijk schoon, prima bedden, ruime kasten, twee wc’s, tuinmeubelen en televisie met enkele netten. Er was geen magnetron en koken moest elektrisch. Toen we een afdruipkast opentrokken stond er nog afwas van de vorige bewoners, de douchecabine miste de beugel waar je de douchekraan aan ophangt, er was geen elektriciteit want de stoppen waren doorgeslagen (dit zou tijdens het koken nog vele malen gebeuren),  en de airco op de eerste etage deed het niet. De eerste avond sliepen we met vier mensen beneden, want boven was het 30 graden. De volgende dag dit gemeld en het moet gezegd worden: dezelfde ochtend werd de airco gemaakt. Zat je buiten in de tuin en je buren zaten er ook dan zat je vlak op elkaars lip. Na elf uur moest het stil zijn maar niemand hield zich daaraan. Gelukkig hadden we oordopjes mee en ruiste de airco.
We waren de enige Hollanders op het park en het contact met anderen was minimaal. Duitsers waren gereserveerd en met de vele Polen kon je totaal geen contact krijgen. Onze kinderen moesten zich zelf vermaken, wat wij niet hadden bedoeld.
Zwemmen
We zaten met ons huisje iets verder van het zwembad en dat was wel prettig. Minder prettig was het irritante gedrag van sommige medegasten (Duitsers): heel vroeg legden ze hun handdoek op een ligbank zodat niemand anders er kon gaan liggen. Ook namen ze soms met z’n tienen het hele zwembad in en gooiden hard met ballen. Een badmeester is er niet en een toezichthouder hebben we nooit gezien. Rond vier uur gingen we meestal zwemmen in de zee die amper tien minuten lopen was van Residence Girasoli om het badterreur te ontlopen.
Vertier
Houd je van dikbuikige mannetjes in hun zwembroek en hoogblond geverfde vrouwen die het straatbeeld vullen, en houd je van rondrijden op een fietskarretje voor vier personen, kermisattracties, en goedkope rommelsnuisterijen die je in je eigen land bij de Blokker en Zeeman kan kopen dan moet je zeker naar Bibione gaan.  Voor een museum en een omgeving met een leuk Italiaans dorpskarakter ben je hier abuis.
Eindconclusie
Heel toevallig spraken we een Italiaan van Hollandse afkomst en hij vertelde ons dat er steeds minder Hollanders komen en eerder rijke Oost- Europeanen. Je bent dus een eenling in Bibione.  Bibione geven we  als toeristische badplaats net een voldoende. Residence Girasoli krijgt ook net een voldoende en dat heeft met name te maken met de slechte informatieverschaffing, de problemen met het algemene woongenot, en de verhouding prijs-kwaliteit.
Rudolf Hunnik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten